Lomalla vähemmän on enemmän

Telttailua sisätiloissa, kun heinäkuussa ulkona sataa vettä ja on 9 astetta lämmintä. Lomalla oli silti kivaa ja telttailu oli myönteinen kokemus.

Kesälomasta jäi taas monenlaisia muistoja. Päällimmäisinä tunnelmat perheen yhteisistä automatkoista, saunahetkistä sekä meitä ympäröineestä luonnosta. Lomamuistoissa kaikki ei kuitenkaan ole harmonista yhdessäoloa, vaan mukaan mahtuu niin kiivaita väittelyitä, lasten kiukkua, teini-ikäisten angstia kuin myös erimielisyyttä aikuisten välillä. Ikävä kävi lomalla niin ikään kaikkien mielessä, kun perheen vanhin oli ensimmäistä kertaa koko yhteisen loman ajan toisaalla. Silti lomatunnelmat ovat painuneet mieleeni hyvänä kesälomana, jonka vietimme kauniissa kotimaassamme jälleen kerran.

Lomalle lähtiessä mukaan pakkaa vain sen mitä tarvitsee. Tärkeimmät lienee vaatteet, hygieniatuotteet sekä avoin mieli. Vapauttavaa oli  huomata, miten vähällä sitä tulee toimeen. Lomalla aikaa ei tuhraantunut vaatteiden valkkaamiseen, kun vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Kenkien tai laukkujen vekslaamiseen ei myöskään kulunut aikaa, vaan reissuun lähdettiin aina saman kassin tai pussukan kanssa ja tutut tennarit jaloissa.

Sen sijaan, että materia olisi vallannut alaa reissussa, jäikin aikaa enemmän nimenomaan lomailuun, yhdessä olemiseen, ympäristöstä nauttimiseen sekä ajatusten vaihtoon.


Lomailuakin on monenlaista. Nuoriso tykkää löhöillä pyjama päällä vaikka koko päivän ja sekös välillä ärsyttää vanhempia. Pienemmät lapset keksivät ympäröivässä maastossa kaikenlaista tekemistä ja aikuiset nauttivat yhteisestä ajasta, hyvästä ruuasta, luonnon äänistä ja näyistä ja niin edelleen. Jokaiselle jotain, jos on mahdollisuus viettää lomaa luonnon läheisyydessä.

Lomalla monet asiat ovat yksinkertaisempia kuin arjessa. Päivät täyttyvät tavanomaisista askareista sen enempää niitä miettimättä. Hauskinta on, kun niitä asioita on mahdollisuus toimittaa hissun kissun omaan tahtiin.

Oman hohdokkuutensa lomaan tuokin aikatauluttomuus ja yhteinen vapaus olla ja möllöttää. Se on vapautta olla uupunut ja toisaalta vapautta siirtää ajatukset arjesta kaikkeen muuhun. Nukkuminen aamulla pitkään, saunominen myöhään, vedessä lotraaminen, pohjoisen yöttömän yön kanssa valvominen, lettukestit rannalla tai telttailu ovat niitä hetkiä, jotka tuntuvat lomalla hyvältä. Ne ovat myös asioita, jotka säilyvät mielessämme ihanina muistoina vuodesta toiseen.

Kaikki edellä mainitut ovat sellaisia asioita, jotka eivät vaadi suuria järjestelyjä, vaan lähinnä oikean hetken ja halun tarttua tilaisuuteen. Parhaisiin lomatunnelmiin ei siis aina tarvitse suuria suunnitelmia, pitkiä lentoja tai paljon rahaa. Lomalla kannattaa muistaa, että joskus vähemmän on enemmän.


* Voit kommenteissa kertoa oman lomasi mieleenpainuvimmat muistot.

Seuraatko jo Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

Suositut tekstit