Sun on parempi ilman mua


Lasten kiukku on ajoittain kovin raadollista. Kiukkuisuutta lapsissa aiheuttavat niin vastoinkäymiset kuin vaikkapa nälkä. Aina kiukulle ei edes löydy syytä. Pienet leikki-ikäiset kiukuttelevat hieman eri sanoin ja tavoin kuin isommat. Lapsi kokeilee vanhempien rajoja tekojen lisäksi myös verbaalisesti. Tuhmat sanat tai sanonnat pullahtavat pinnalle kiukun myötä ja mikäli kukaan ei reagoi, kokeilee lapsi rajoja uudestaan.

Jossain vaiheessa lapsi oppii myös muita loukkaavia ilmaisuja. Hän haluaa kokeilla, miltä vanhemmasta tuntuu, jos puhuu oikein rumasti. Jospa uhkaa vaikkapa kotoa pois muuttamisella tai karkaamisella. Miten vanhempi suhtautuu, jos sanoo, että naapurin äiti on parempi äiti tai, että en halua olla sinun lapsesi enää.
Kyllä se tuntuu vanhemmasta pahalta ja näille puheille toivoisi lapselta jotain selitystä. Kiukkuinen lapsi ei kuitenkaan selitystä ehkä juuri silloin osaa antaa, mutta asian voi ottaa puheeksi jälkeenpäin uudestaan.

Meidän ekaluokkalainen oli eräänä iltana hermostunut  ja kiukkuinen. Olimme lähdössä maalla saunaan ja kaikki meni ennen sitä mönkään.  Kiukku tuli, kun kengät eivät osuneet hyvin jalkaan, sukat olivat huonot ja niin edelleen. Saappaat lensivät kaaressa lattialle ja kyseessä olivat tietenkin maailman huonoimmat kengät.

Minä tapani mukaan komensin hieman, ja sanoin ettei kenkiä saa noin kohdella eikä saunaan voi lähteä kiukuttelemaan. Lopulta sopivat kengät löytyivät ja kiukkukin helpotti hetkellisesti. Jokin asia vaivasi kuitenkin tyttäreni mieltä, koska mikään ei tuntunut sujuvan. Viimein hän sanoi minulle, että hän ei tule sitten saunaan,  koska äidin on selvästi parempi olla ilman häntä. Olin varmasti lapseni mielestä sanonut jotain väärää tai osoittanut ärsyyntymiseni muulla tavoin.

Tietenkin minulle tuli paha mieli ja mietin, mistä tyttö noin oli loukkaantunut. Mitä ihmettä oli tapahtunut? Olinko sanonut tai tehnyt jotain, millä olisin saattanut aiheuttaa mielipahaa lapselleni? Houkuttelin tyttäreni kuitenkin saunaan, koska saunassa on usein mukava jutustella kaikesta.

Viimein istuimme kaikki saunan lauteilla ja tyttäreni murjotti viimeisimmässä nurkassa, kaukana minusta. Hän ei suostunut kertomaan mikä sai kiukun aikaan. Edelleen hän vain totesi minulle, että: ” Sun on parempi olla ilman mua.” Tuolloin siirryin lähemmäs tytärtäni, otin hänet syliini ja kerroin etten ikinä haluaisi olla ilman häntä. Sanoin, että pelkkä ajatuksenkin siitä, ettei tyttöä olisi, tekee minut surulliseksi. Tyttö vastusteli halaustani ensin, mutta otti sen lopulta vastaan ja painoi päänsä syliini.

Kiukku meni omia teitään ja tyttäreni halasi minua monta kertaa ja sanoi, että äiti on rakas. Saunominen sujui mukavasti ja tunnelma oli leppoisa. Kiukusta ei sillä reissulla kuitenkaan enempää puhuttu.

Myöhemmin keskustelin tyttäreni kanssa uudestaan siitä, mitä hän oli minulle sanonut ja minkä vuoksi. Menin köllöttelemään hänen viereensä ja kysyin, mikä häntä oli harmittanut. Tyttäreni ei osannut antaa selkeää vastausta kysymykseeni. Kuitenkin hän myönsi, että joskus asioita sanoo vain siksi, että haluaa sanoa jotain ilkeää. Kiittelin tytärtäni rehellisyydestä. Puhuimme myös tunteista ja niiden nimistä. Tyttäreni totesi myös, että nälkäkin saattaa aiheuttaa pahan mielen.

Ehkäpä lapset sanovat asioita rumasti ja kokeilevat lähtisikö sillä tavoin itseltä paha olo pois. Pystyisikö pahan olon siirtämään toiselle rumilla puheilla. Toisaalta lapset haluavat myös nähdä, mikä aikuisesta tuntuu tylsältä, mikä saa aikuisen suuttumaan ja mikä tekee hänet surulliseksi. Näin lapset harjoittelevat  omia tunteitaan, ikään kuin toisen ihmisen kautta.

Lapset näkevät aikuisissa eleet ja ruumiin kielen, paremmin kuin arvaammekaan. He seuraavat sivusta aikuisten reaktioita ja tekevät tarkkoja tulkintoja käyttäytymisestämme. Niin lapset opettelevat omia tapojaan reagoida, mallioppimisen kautta. Tässä kohtaa, me aikuiset voimme oppia sekä itsestämme, että lapsistamme jotain uutta.

Olemalla avoimia niin omille kuin toisen tunteille, on asioiden selvittely usein helpompaa. Ja jos jokin asia puristaa kengässä, voi kengän heittää hetkeksi pois. Hieman myöhemmin, kun puristus on loppunut, on helpompi sanoittaa ne seikat mitkä pahan mielen aiheuttivat.

Seuraathan jo Facebookissa?

Kommentit

Suositut tekstit