Pieni paljasjalkani

Kun ulkona on pakkasta täytyy pukeutua lämpimästi. Eikö niin? Toppahousut jalkaan, fleece-takki ja ulkotakki. Pipo päähän ja rukkaset käteen. Näin meillä muistutetaan pienimpiä joka aamu. Päiväkodissa aikuiset kontrolloivat lasten pukeutumista, mutta koulussa onkin jo toisin. Lasten pitäisi itse osata huolehtia siitä, ettei ulkona palella.
Meidän ekaluokkalainen lähtee arkiaamuisin kouluun aina jonkun saattelemana. Mikäli vanhemmista kumpikaan ei ole kouluunlähtöä varmistamassa, tilanteen hoitavat isommat sisaret. Palaute vanhemmille pukeutumisesta ja aamutoimista tulee varmasti.
 • Ulos lähtiessä laitetaan lämpimästi päälle.
 • Sukat kuuluvat lämpimään ulkovarustukseen, (eikö niin?).
Wikipedian mukaan:
 • Sukka on pussinomainen vaate.
 • Sukka peittää jalkaa ja jalkaterää.
 • Sukan tarkoituksena on lieventää hiertymiä jalan ja kengän välillä, pitää jalka lämpimänä, imeä hikeä jalasta ja olla koriste.
 • Sukan varren pituus voi vaihdella aivan kantapään yläpuolelta reiden yläosaan asti.
 • Sukan pituuden mukaan sukat jaotellaan yleensä nilkkasukkiin ja polvisukkiin.
 • Sukat tehdään yleensä puuvillasta, villasta tai nailonista.
Joka ikinen päivä tämä 8-vuotias ekaluokkalainen tulee koulusta kotiin ilman sukkia. Kysyttäessä sukkien kohtalosta, ovat ne kastuneet, hävinneet tai unohtuneet. Joskus sukkia ei vain ole ollut aikaa pukea tai ne ovat joutuneet väärään laukkuun. Olemme kotona puhuneet sukkien käytöstä lukuisia kertoja, mutta kengät ilman sukkia tuntuu tytöstä paremmalta vaihtoehdolta ja ilmeisesti siksi syitä paljasjalkaisuudelle löytyy lukuisia.

Eräänä päivänä iltapäiväkerhon ohjaaja kysyi minulta hyväksynkö sen, että tyttäreni on ilman sukkia. Ohjaaja sanoi, että heidän puolestaan paljain jaloin voi toki olla, jos näin on sovittu myös vanhempien kanssa. Ohjaaja halusi asian kuitenkin varmistaa ja samalla ehkä tiedustella, olemmeko me vanhemmat tietoisia tyttäremme paljasjalkaisuudesta. Kysyin, onko tyttö iltapäiväkerhossa ilman sukkia myös ulkoilujen aikana. Ohjaaja kertoi näin olevan.  Kerroin ohjaajalle, että tyttäremme tuntuu olevan usein ilman sukkia ja silti varpaita ei palele. Naurahdin myös, että keskimmäinen lapsemme riisui aina toisen sukkansa sisällä, mutta tyttö riisuukin molemmat sukkansa olipa sitten sisällä tai lumihangessa. Jollain tavalla hän ilmeisesti haluaa tuntea olevansa hyvin maadoitettuna maan kamaralle.

Puhuimme tytön kanssa siitä, miksei hän halua käyttää sukkia. Hän totesi inhoavansa sukkia ja sanoi niiden tuntuvan ällöttäviltä. Tyttäreni kertoi lähtevänsä kouluun aamuisin sukat jalassa, mutta kouluun päästyään hän laittaa sukat reppuun.
Loppupäivän hän on yleensä paljain jaloin.


Jäin äitinä miettimään, miten tähän ominaisuuteen pitäisi suhtautua. Tulisiko paljain jaloin kulkeminen kieltää, vai hankkia kenties toisenlaiset kengät. Mietin mikä sukissa mahtaa ällöttää. Useina pakkaspäivinä, kun tyttö on tullut kotiin ja riisunut kengistä paljaat varpaansa, olen tunnustellut varpaita. Ne ovat aina olleet lämpimät. Yhtään flunssaa ei tämä neiti ole talven aikana myöskään sairastanut. Miksi minun tulisi pakottaa hänet käyttämään sukkia?

Siksikö, että sukkia vaan kuuluu käyttää. Toisaalta, jos kengät eivät hierrä, jalat eivät palele eikä lapsi tarvitse koristeita jalkoihinsa, niin sukat lienee turhat tässä tapauksessa. Miksei tämä lapsukainen voisi siis kulkea ilman sukkia?

Silti aamuisin sukat laitetaan jalkaan. Eihän kukaan lapsi lähde ilman sukkia talvella ulos, eihän? Tämä neitokainen kyllä lähtisi, mutta kuuliaisesti hän laittaa sukat jalkaan edelleen aamuisin, koska niin on sovittu..

...sukathan voi riisua koulussa, ja laittaa reppuun talteen. Paljain jaloin on vaan parempi olla :)


Lue myös: Prinsessa vai Ronja Ryövärintytär?

Seuraathan blogiani jo Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

 1. Ihana pieni paljasjalkainen 😊 Itse kuljen aina kun mahdollista ilman sukkia. Eikä talvellakaan palele kun on kunnon kengät, sukissa vaan jalat hikoaa ja sitten kylmää. Paljain jaloin on parempi kulkea 😄

  VastaaPoista
 2. Meillä samanlainen paljasjalka sukat menee vaan pakosta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos :) Itse koin olevani "huono vanhempi" kun itse kuljen sukitta toukokuun alusta syyskuun loppuun ja vasta pakon edessä itse panen sukat jalkaan. Lapseni oppivat kumma kyllä saman tavan...
  Koulussa sitten opettaja tai opettajat... vaativat että lapsillani pitäisi olla sukat koulun alusta asti ja en tajua vieläkään MIKSI? Heillä oli croksit koulussa jalassa, ilman sukkia, mutta ei kelvannu.
  Ärsyttää itsellä ettei lapseni vieläkään täysi ikäisinä kulje ilman sukkia kuten tekivät lapsen ihan vain koulun takia

  VastaaPoista
 4. Lasten jalkojen kehityksen kannalta olisi hyvä, että he saisivat liikkua mahdollisimman paljon paljain jaloin, ilman kenkiä. Myöskään sukkien turhalle käyttämiselle ei ole todellisia perusteita, vaan lasten pakottaminen sukkiin perustuu usein enemmän myytteihin kun todelliseen tarpeeseen. Olisi parempi, että jalat pääsevät kuivumaan ja tuulettumaan, kuin että ne joutuvat hautumaan sukissa, jotka ovat voineet kastua hikoilun tai märän kelin takia.

  VastaaPoista
 5. Hep! Täällä meillä on yksi kymmenvuotias, joka mieluusti maadoittaa itsensä ja hiihtää mieluusti ilman sukkia. Meillä on vielä järjettömän kylmät lattiat, joten sikäli sukat jalkaan hei... ;) En ota paineita, käyttää sukkia kun käyttää - tai on ilman! :)

  VastaaPoista
 6. Koulun vanhempainilloissa pitää riisua kengät. Koska en käytä sukkia, niin sitten siellä ollaan paljain jaloin. Varsin virkistävää, varsinkin talviaikaan :) Kerran opettajan kanssa juttelin aiheesta ja meidän lasten koulussa oppilaat eivät saa olla ulkojalkineilla sisällä ja sisäkengät ovat suositus. Sukkasillaan saa olla ja myös paljain jaloin jaloin.

  VastaaPoista
 7. Sukkia käytetään lähinnä sosiaalisesta pakosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin..on varmasti paljon asioita, joita tehdään sosiaalisista syistä.. Kenties sukkien käyttö on yksi niistä. Onneksi monessa paikassa on kuitenkin mahdollista olla myös paljain jaloin.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit