Kätilöopiston monet kasvot

Viime viikolla uutisoitiin Kätilöopiston sairaalan laajasta homevauriosta. Tuo idyllinen 1960 vuonna valmistunut sairaala tyhjennetään puolen vuoden sisällä. Sairaalan synnytystoimintojen loppuminen merkitsee monien muidenkin toimintojen loppumista.
Kun kuulin tämän surullisen uutisen, mielessäni vilistivät monet muistot. Onhan Kätilöopisto paikkana vaikuttanut elämässäni pitkälti toistakymmentä vuotta. Se on toiminut opinahjonani, työpaikkanani sekä viiden lapsemme synnyin sairaalana.

Kätilöopintoja tein kolmen ensimmäisen lapsemme ollessa leikki-iässä. Tuo turvallinen opiskeluyhteisö ihanine opettajineen oli tukenani niin opinnoissa, kuin myös äitiydessä. Moninaisten perhearvojen, kiintymyssuhteen ja naiseuden ymmärrystä oli ympärilläni noina vuosina enemmän, kuin kukaan voisi toivoa. Noiden opiskeluvuosien myötä luotiin monia ihmissuhteita, jotka yhä tänäkin päivänä kannattelevat monella tavalla.

Opintojen jälkeen Kätilöopiston sairaalasta avautui minulle työpaikka, joka oli hyvä jatkumo opinnoille sekä helppo siirtyminen työelämään uusien haasteiden äärelle. Henkilökunta oli tuttua ja niin työnsarkaan oli turvallista tarttua. Osaavien joukossa oli mahtavaa työskennellä ja oppia.

Kätilöopiston sairaalassa naisten terveyttä, sekä erilaisten perheiden taivalta on vuosien saatossa avustettu monin tavoin ja monissa eri elämänvaiheissa. Niiden seinien sisällä on koettu monia maailman onnellisimpia perhetapahtumia, mutta toisaalta elämän raadollisuus syntymänhoitotyön sekä naistentautien saralla on koskettanut varmasti monia. Kätilöopiston sairaalassa ovat itkeneet sekä ilon, että epätoivon kyyneliä niin asiakkaat kuin henkilökuntakin.

Unohtumattomimmat muistoni Kätilöopiston sairaalasta ovat omien lastemme syntymät. Viisi erilaista raskautta sekä synnytystä huipentuivat tuon talon synnytyshuoneisiin. Kiitollisuus niistä kaikista lienee päällimmäisenä tunteena. Jokaisessa synnytyksessä olen tullut kohdatuksi myötätunnolla ja hyvällä ammattitaidolla, juuri sellaisena kuin olen.

Tuntuu lohduttomalta, kun sairaalan toimintaa aletaan ajamaan alas. Niin monet vuodet Kätilöopiston sairaala on ollut mukana viitoittamassa tietä uusille perheille, kätilöille ja lääkäreille.
Se missä Kätilöopiston toiminnot jatkuvat tulevaisuudessa on vielä arvoitus. Toivon kuitenkin, että Kätilöopiston vuosikymmenten "henget" seuraavat mukana uusiin tiloihin.


*Halutessasi voit jakaa omia muistojasi Kätilöopiston sairaalasta kommenteissa.

Joko tykkäsit Facebookissa ja Instagramissa?

Blogisarjassa "Viisi synnytyskertomusta" pureudutaan viiteen erilaiseen synnytykseen Kätlöopiston sairaalassa vuosina 1997 -2010. Käythän tutustumassa niihinkin.


Viisi synnytyskertomusta / osa 1
Viisi synnytyskertomusta / osa 2
Viisi synnytyskertomusta / osa 3
Viisi synnytyskertomusta / osa 4
Viisi synnytyskertomusta / osa 5

Kommentit

Suositut tekstit