Saunan syleilyssä

Lapsuusmuistoista rakkaimpia ovat muun muassa saunareissut. Omaa saunaa ei kerrostaloasunnossa ollut, joten saunoimme kerran viikossa taloyhtiön saunassa. Meillä saunavuoro oli perjantaisin, kuten karkkipäiväkin. Saunaan lähtöä odotettiin kovasti ja siellä oli ihanaa käydä perheen kesken. Saunomisen jälkeen suklaa ja maito maistuivat maailman parhaalta. Tuohon aikaan televisiossa pyöri myös Dallas-sarja, joka kuului myöhemmin saunan lisäksi perjantai-iltojen suosikeihin.

Kesällä saunoimme paljon mökillä Saimaan rannalla, missä sai myös uida polskutella. Meillä oli omat pienet kylpytakit, jotka päällä juoksimme ylämökiltä alamökille saunomaan. Rakkaimpien muistojen joukossa ovat myös isän vahvat kädet, kun hän saunomisen jälkeen, illan hämärässä kantoi minut puhtaana takaisin ylämökille. Löylyssä oli aina hyvä olla ja tunnelma rauhallinen. Siellä kaikista asioista oli kiva jutustella perheen kesken.

Saunan lämmössä ei mitkään salaisuudet tuntuneet liian suurilta kerrottaviksi. Jollain hassulla tavalla saunaan jäivät myös mieltä painaneet asiat. Löylyssä ne oli kerrottu ja pois kylvetty. Kylpemisen jälkeen myös sielu tuntui puhtaammalta. Yhä edelleen olen saunomisen suhteen samoilla linjoilla. Saunassa on lupa puhua ja pohtia syntyjä syviä. Se on paikka, jonne voi mennä kuuntelemaan, puhumaan tai olemaa hiljaa omien ajatustensa kanssa. Siellä vanhemmatkin voivat ottaa hetken yhteistä aikaa ja olla rauhassa, muun perheen hulinalta. Saunan hoivassa jokainen saa

Nykyään vien omia lapsiani saunaan. Siellä pehmeässä lämmössä saan heihin erityisen yhteyden. Vanhimman tyttäreni kanssa maailma tuntuu paranevan aina saunomisen yhteydessä. Meille molemmille tulee saunassa tarve keskustella mieltä askarruttavista ja koskettavista asioista. Siellä kerromme toisillemme myös salaisuuksia, joita muut eivät tiedä. Löylyssä voimme olla hetken sananmukaisesti alasti elämän edessä; tuntea ja kokea elämän ilot, surut ja rajallisuuden juuri sellaisenaan. Saunassa itkutkin tulee tarvittaessa itketyksi.

Löylyn syleilyssä tietoisuus omista voimista tai omasta voimattomuudesta on helpompi tunnistaa. Lämpö hellii meitä päästä varpaisiin ja tekee olon keveämmäksi sekä raukeaksi. Uskon, että saunomisella on mieltä ja kehoa hoivaava vaikutus.

Myös perheen nuoret miehet  kutsuvat isänsä saunomaan ja puheen pulputuksen voi kuulla oven läpi, kun tarkasti kuuntelee. Heilläkin on omat salaisuutensa sekä asiansa puhuttavana ja pohdittavana. Niin kuuluukin olla. En ole heidän saunakeskusteluistaan enempää kysellyt. Uskon niiden olevan sellaisia, joista minun ei tarvitse tietääkään.

Isovanhempien kanssa saunominen on niin ikää osa suomalaista saunaperinnettä. Lapsille ja nuorille on saunassa mahdollisuus siirtää myös näitä perinteitä ja opastaa heitä muun muassa vastomisessa tai selän pesussa. Ikäihmisille tällaiset hetket voiva olla äärimmäisen merkityksellisiä ja muistoja herättäviä. Samalla nuorten on mahdollista oppia hyväksymään vanhenemista ja iän tuomia sekä fyysisiä, että psyykkisiä muutoksia läheisissään. Tällä tavoin vanhenevan ihmisen kohtaaminen tulee helpommaksi ja suhde isovanhempiin säilyy läheisenä ikääntymisestä huolimatta.


Saunassa tunnelma tiivistyy,
ruumis ja sielu on yhtä.
Tunteille löytyy sijansa,  
on mieli huolista tyhjä.  


SEURAATHAN Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

Suositut tekstit