Luonnollisesti - äidille ja tyttärelle

Sain hiljattain iloisen viestin vaihto-oppilastyttäreltäni. Hän oli kuunnellut radiosta suomalaista keskusteluohjelmaa ja saanut samaistua erääseen nuoreen naiseen. Tuo tilanne oli ollut hänelle huojentava hetki ja moni asia tuntui loksahtaneen paikalleen kertalaakista. Viestissä tyttäreni kertoi, miten helpottavaa on huomata, että omat kokemukset ja tuntemukset ovat ihan tavallisia ja samalla tavoin muutkin asioita kokevat.

 Aiemmin tapahtunutta:

Jokunen viikko sitten törmäsin Pippa Laukan kirjoittamaan kirjaan Hyvinvoiva nainen. Kirja, jota erityisesti suositeltiin yli 40 vuotiaille naisille kiinnitti huomioni heti. No, itse hieman yli nelikymppisenä, joiltain osin ruuhkavuosia edelleen läpikäyvänä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneena naisena, päätin tilata kirjan itselleni.

Kun kirja sitten postissa saapui, olin intoa täynnä, enkä suotta. Ensimmäiset asiat, jotka kirjasta luin nostivat  jo kyyneleet silmiini ja herättivät kiinnostukseni entistä enemmän:

 "SINÄ OLET KIEHTOVA. Voimallinen ja herkkä, täynnä kerroksia, sivupolkuja, tasoja ja syvyyksiä. Eletty elämä - sen kokemukset, vastoinkäymiset, onnenhetket ja onnistumiset -rakentavat kerrosten suojaksi pinnan, joka hyväilee sisintämme. Kuori suojaa kolhuilta, mutta myös paljastaa tarinaamme, hauraana tai väkevänä kuvana, hallittuna häivähdyksenä tai vaatimattomana välähdyksenä."

Kirja on totisesti tehnyt minuun vaikutuksen monella tavalla. Kirjassa Pippa Laukka on nostanut esiin tärkeitä elementtejä terveydestä ja hyvinvoinnista. Hän käsittelee asioita selkokielellä ja lukijaa kunnioittaen. Olen lukenut kirjaa itselleni ja miehelleni. Soluoppia kirjasta luin 9-luokkalaiselle pojallemme, joka opetteli samoja asioita biologian kokeisiin. Koevastauksen hän muisti tämän kirjan sivuilta saaduista tiedoista. Lähetin kirjan sivuilta kuvia myös vaihto-oppilas tyttärellemme, koska yhdessä pohdimme usein hänen kanssaan vaihto-oppilaan elämää,  naisena olemista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kirja antoi lisää pohdittavaa keskusteluihimme.

Kuin tilauksesta törmäsin seuraavaksi Pippa Laukan ja hänen tyttärensä Iina-Sofia Karosen juuri ilmestyneeseen kirjaan Luonnollisesti paras. Kirjaan, joka on suunnattu nuorelle naiselle oppaaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tielle.

Tässä kirjassa lääkäriäiti Pippa purkaa uskomuksia hyvinvointiin liittyvissä asioissa ja tytär Iina tuo tiedon rinnalle nuoren naisen äänen ja elämänkokemuksen:

"Luonnollisesti paras pysäyttää miettimään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää ja pohtimisen arvoista. Se on täynnä tietoa hyvinvoinnista, unelmien tavoittelusta ja ihmissuhteiden merkityksestä ja se on kirjoitettu juuri meille, nuorille naisille."

Myös tässä kirjassa hyvinvointia käsitellään laaja-alaisesti sekä tutkitun tiedon, että nuoren naisen näkökulmasta. Kirjasta löytyy lukuisia mielenkiintoisia lukuja laidasta laitaan ja se nostaa esiin nuoria naisia kiinnostavia aiheita mielekkäästi ja realistisesti.

Mieltäni ilahdutti tieto siitä, että myös Iina-Sofia on ollut vaihto-oppilaana ja käynyt läpi varmasti samoja tunteita, joita vaihdossa oleva tyttäreni käy paraikaa. En taaskaan voinut vastustaa houkutusta, vaan tilasin kirja tyttärelleni tuliaisiksi, kun matkaamme häntä katsomaan maaliskuun lopulla.

Olen jo ennakkoon laittanut tästäkin kirjasta maistiaisia tyttärelleni valokuvina ja hän kertoi kovasti odottavansa kirjan saamista käsiinsä.

Seitsemän kuukautta sitten tyttäremme lähti vaihtoon. Tuolloin emme tienneet, mitä vaihtovuosi toisi tullessaan. Kirjoitimme vaihtovuoden alussa yhteisesti muutamia blogi-tekstejäkin vaihtovuoden kuulumisista. Noihin teksteihin linkit löydät tämän tekstin lopusta.

Näin jälkikäteen ajatellen vaihtovuoden alkuaika oli meille kaikille melko raskas ja monet tunteet tulivat minullekin yllätyksenä. Nyt huomaan oppineeni itsestäni uusia asioita ja löytäneeni erilaisia selviytymiskeinoja näiden kuukausien aikana. Myös minun ja tyttäreni suhde on lujittunut ja muuttanut muotoaan. Näen myös valtavaa kasvua tyttäressäni sekä vaihtovuoden kokemusten vaikutuksia hänen tavassaan tarkastella omaa toimintaa sekä arvioida omaa hyvinvointiaan uudessa elämäntilanteessa.

Uskon, että Luonnollisesti paras- kirja antaa hänelle ja kenelle tahansa nuorelle naiselle lisää ajattelemisen aihetta sekä uusia näkökulmia hyvinvointiin aikuistumisen tiellä.

Olen äärimmäisen iloinen, että törmäsin Hyvinvoiva nainen-kirjaan, sillä sitä kautta minulle ja tyttärelleni löytyi yhteinen uusi mielenkiinnon kohde sekä muotoutui tavoitteet, joiden eteen haluamme yhdessä työskennellä kokonaisvaltaisen hyvän olon saavuttamiseksi.

Voin lämpimästi suositella näitä kahta kirjaa naisille, äideille, tyttärille tai naapurille, ystävälle, työtoverille tai kenelle tahansa hyvinvoinnista kiinnostuneelle.

 

Lue myös vaihto-oppilaan ja äidin vuoropuhelut seuraavista linkeistä:

Lähellä jokainen sydän
Halaus lähtöaamuna
Täällä sitä nyt ollaan - vaihdossa Italiassa
Vuoropuhelua vaihto-oppilaan kanssa
Koska halusin vain kertoa
Itsenäinen Suomi vaihto-oppilaan silmin


Seuraathan myös Facebookissa ja Instagramissa?




Kommentit

Suositut tekstit