Kosketuksen voima

Kosketus. Tapa, jonka avulla voimme tervehtiä, onnitella ja lohduttaa, rakastaa, myötäelää tai rohkaista. Koskettamalla toista viestimme itsestämme sanoja enemmän. Koskettaessa tuomme esiin jotain omasta persoonastamme ja sisimmästämme. Kosketus voi olla monenlaista, kuten sen kautta välittyvä viestikin.

Vastasyntyneelle paras ja luonnollisin paikka on vanhemman iholla. Se muistuttaa vauvaa kohtuajasta. Iholla, jossa kosketuspintaa syntyy mahdollisimman paljon, vauvan on hyvä olla. Siinä hän kuulee vanhemman sydänäänet ja aikuisen lämpö pitää vauvankin lämpötilan sopivana. Ihokontaktissa vastasyntyneen elintoiminnot tasaantuvat, vauvan mieli rauhoittuu ja vaistomainen rinnan hamuaminen käynnistyy.

Ihokontakti heti syntymän jälkeen antaa vastasyntyneelle aikaa totutella kohdun ulkopuoliseen maailmaan.  Äidin ja vauvan ihokontakti helpottaa myös äidin hormonitoimintaa. Tämä puolestaan nopeuttaa synnytyksestä palautumista sekä maidontuotannon käynnistymistä.

Vastasyntyneelle kosketuksesta tulee heti luonnollinen sekä elintärkeä asia. Lapsen kasvaessa kosketuksen merkitys ei vähene. Hyvä kosketus on lapselle äärimmäisen tärkeää. Se on viesti hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisesta. Se on myös aikuisen vahvistus läsnäolosta. Hyvän kosketuksen kautta lapsi oppii rakastamaan myös itseään, mikä on perusta hyvän omanarvontunnon sekä itseluottamuksen kehitykselle.

Kosketuksella välitämme toisillemme hyväksyntää, rakkautta ja rajojakin. Toisinaan  kosketus on myös eroottista ja sen kautta viestitään rakastumisesta tai rakkaudesta. Kosketuksen kautta satunnaiset kumppanit saattavat sitoutua toisiinsa pysyvästi.

Kosketuksen teho liittyy oksitosiini-hormoniin. Tätä hormonia erittyy sekä koskettajassa että kosketuksen vastaanottajassa. Kyseinen hormoni muun muassa rauhoittaa, lievittää stressiä sekä lisää kivunsietokykyä. Tuo samainen hormoni käynnistää maidontuotannon äideillä synnytyksen jälkeen sekä auttaa kohtua supistumaan ja palautumaan. Oksitosiini-hormonia erittyy myös orgasmin yhteydessä.

Kosketusta tarvitsee niin nuoret kuin vanhat. Ikääntymisen myötä kosketus saattaa vähentyä monistakin syistä. Kontaktit toisiin ihmisiin vähenevät. Lisäksi toisista koskettaminen saattaa tuntua vaikealta ja sitä vältellään. Monet vanhukset elävät yksin ja ainut kontakti muihin saattaa olla kotihoitajan käynti kerran päivässä. Tuolloin kosketuksen kaipuu lisääntyy.

Jokainen ihminen janoaa kosketusta vauvasta vaariin. Se on luonnollinen tapa ylläpitää hyvää mieltä sekä kokea läheisyyttä ja rakkautta. Hyvällä kosketuksella liimaamme toinen toisiamme yhteen sosiaalisesti ja viestimme hyväksyntää. Kaikille koskettaminen tai kosketettavaksi tuleminen ei ole helppoa, joten tämänkin huomioiminen on ihmissuhteissa tärkeää. Jokaisella on myös lupa kieltäytyä kosketuksesta.

Kosketus lisää ihmisen hyvinvointia sekä yhteenkuuluvuudentunnetta. Iho on ihmisen suurin elin ja kosketusaisti on aisti, joka kehittyy ensimmäisenä ja säilyy pisimpään. Kosketusta kaivataan läpi elämän ja sillä viestitään monenlaisia tunteita. Se on myös tapa puhutella muita ihmisiä.

Koskettamisessa on valtava voima. Annetaan siis hyvän kosketuksen kiertää.


Joko seuraat Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

Suositut tekstit