Haikein terveisin

Koululaisten lukuvuosi päättyi tänään ja kauan odotettu kesäloma koittaa jälleen. Vuoden uurastus tuntuu jo kaukaiselta, sillä lasten mieli on vankasti jo kesän riemuissa. Lukuvuosi piirtyy kuitenkin perheemme pienimpien lasten mieliin onnellisena ajanjaksona, sillä molemmilla syksy tuo uudet tuulet tullessaan ja päättää yhden unohtumattoman ajan heidän koulutaipaleestaan.

Ekaluokkalaisemme sai viime syksynä luokanopettajan, jota parempaa ei perheemme pienimmälle pojalle olisi voinut toivoa. Tuon nuoren ja avarakatseisen sekä intoa ja onnellisuutta pursuavan opettajan opissa tuntui pienen ekaluokkalaisen turvalliselta kulkea läpi koko lukuvuoden.

Rinnakkaisluokkaa käyvän isosiskon kohdalla niin ikää, opettajan vahva työ- ja elämänkokemus sekä aito rakkaus opettamista kohtaan ovat siivittäneet lukuisten koululaisten turvallista ja riemuntäyteistä koulutaivalta monia vuosia. Tästä matkasta perheemme nuorimmat saivat nauttia osansa. Toisluokkalainen kokonaiset kaksi kouluvuotta ja nuorin ensimmäisen lukuvuoden aikana tiettyjen aineiden myötä.

Perheemme viiden lapsen koulunkäyntiä seuranneena olen nähnyt monia tapoja opettaa, monia tapoja kohdata oppilaita sekä samalla monia tapoja kohdata koululaisten vanhempia. Noihin kohtaamisiin sisältyy paljon onnen ja onnistumisen kokemuksia niin koululaisilla kuin myös meillä vanhemmilla. Silti silloin tällöin myös epäoikeudenmukaisuus, piittaamattomuus sekä suvaitsemattomuus ovat olleet kohtaamisissa läsnä. Vanhempana näitä kohtaamisia on ollut haasteellista paikata ja koululaiselle on saattanut jäädä niistä ikävät muistot. Näiden pienimpien opettajien kohdalla kaikki yhteiset kohtaamiset ovat olleet täynnä aitoa välittämistä, rehellisyyttä sekä lähimmäisen rakkautta.

Tänä keväänä voimme perheemme pienimpien lasten kanssa iloita menneestä kouluvuodesta täysin rinnoin, sekä kiittää kaikesta saamastamme opista ja varhaiskasvatuksen tuesta.

Voimme vain toivoa, että jokaisen pienen koulutaipaleen alku olisi yhtä turvallinen kuin näillä kahdella.

  • Kunpa jokaisella opettajalla olisi tuollainen kyky nähdä lapsissa heille ominaiset tavat oppia, kyky kuulla lasten oma ääni sekä kyky tunnistaa lapsen huolet ja pelot. 
  • Kunpa kaikilla opettajilla olisi samanlaista kärsivällisyyttä ja lempeyttä, joilla kannatella pieniä koululaisia, niin onnistumisten kuin epäonnistumistenkin kohdalla.
  • Kunpa jokainen opettaja uskaltaisi viestiä vanhemmille hyvistä ja huonoista uutisista ja asettuisi vanhemman rinnalle kasvatuskumppaniksi. 

Sillä näillä keinoin pienten ja suurempienkin oppilaiden oppimista voidaan edistää, sekä hyvinvointia kouluyhteisöissä parantaa. Yhteistyöllä myös  epävarmuutta ja pelkoja voidaan lievittää ja luoda uskoa jokaisen omiin, ainutkertaisiin vahvuuksiin, joita jokaisesta lapsesta löytyy. Yhteistyöllä voidaan myös tukea yhteisöllisyyttä jokaisessa luokassa ja koulussa.

Näistä edellä mainituista piirteistä on koostunut pienten koululaistemme tähänastinen koulutaival ja kesälomalle on mukava jäädä. Vanhempana on vaikea löytää sanoja, joilla näitä opettajia voisi kiittää ja ainakin minun on vaikea tässä kohtaa kyyneliäni peitellä.

Tänä keväänä perheemme pienimmät sanovat näkemiin omille opettajilleen, sillä kummallakin lapsella vaihtuu opettaja seuraavana syksynä. Uskon, että luottamus tuleviin kouluvuosiin on rakentunut näiden ihanien alkuopettajien toimesta ja kesän jälkeen kouluun tuleminen ei jännitä kuin ehkä meitä vanhempia.

Kiitollisena ja onnellisena toivotamme näille ihanille opettajille aurinkoista kesää sekä kaikkea hyvää tuleviin vuosiin.

Hymyillään kun tavataan.

Haikein terveisin: Nina ja pienet koululaiset

-Nina

Kommentit

Suositut tekstit