Kun koti tyhjenee

Mainitsin Kesäkuulumisia-blogissa tulevista muutoksista kotirintamalla ja lupasin kertoa niistä lisää myöhemmin. Tässäpä siis tarkennusta asiaan.

Viimeiset 18 vuotta olen viettänyt kesälomat suurperheen äitinä matkustaen lomamatkat mieheni sekä vähintään kolmen, useimmiten viiden lapsen kanssa, autoillen. Auto on pakattu aina tupaten täyteen, jotta jokaisen lomavarusteet on saatu kuljetettu aina Rovaniemelle asti. Mukana on ollut kalastuspakkeja, virveleitä, luistimia, mailoja, palloja sekä joskus jopa polkupyöriä. Tila-autossa on ollut matkatessa kotoisa, joskin ajoittain kiivaskin tunnelma. Matkaajien ikähaitari on ollut vauvasta noin neljäänkymmeneen ikävuoteen riippuen matkan ajankohdasta.

Musiikkivalinnat eivät aina ole miellyttäneet kaikkia matkustajia ja pissahätä on toisilla ollut tuon tuosta ja tämän tästä, mikä on saattanut aiheuttaa kanssamatkustajissa ärsytystä. Ruokailutilanteet ovat niin ikää aiheuttanut lukuisia erimielisyyksiä, kun toiselle kelpaisi enemmin pizza kuin seisovan pöydän antimet.

Silti perheemme on pääsääntöisesti ollut todella loistavaa ja eloisaa matkustusväkeä, mistä olen enemmän kuin kiitollinen. Edestakainen Helsinki-Rovaniemi väli on taitettu autoillen lapsiperheenä kaiken kaikkiaan liki 30 kertaa. Noiden matkojen aikana on autoiluun saanut jokainen totutella lähes syntymästään lähtien.

Tänä kesänä autostamme on puuttunut kolme vanhinta lasta, jotka ovat loma-ajan touhunneet kukin tahollaan omissa reissuissaan. Yhdessä vietetyn juhannuksen lisäksi, kokoonnuimme mummolassa Puumalassa muutamaksi päiväksi koko perhe yhteen ja nyt viikonloppuna olemme jälleen koolla täällä Rovaniemellä.

Tämän kesän aikana olen elänyt toteen sitä, että perheemme vanhimmat lapset ovat itsenäistymässä kovaa vauhtia. Vanhin lapsi on muuttanut kotoa jo muutamia vuosia sitten, joten ihan uuden tilanteen äärellä en ole. Hän on asunut kanssamme samassa kaupungissa, joten olemme viikoittain tavanneet ja vaihtaneet kuulumisia. Syksyn tullen tämä nuori mies muuttaa kuitenkin Ouluun, joten jatkossa tapaamme paljon harvemmin.

Myös perheemme keskimmäinen poika muuttaa toiseen kaupunkiin. Tarkemmin ottaen synnyin kaupunkiini Lappeenrantaan, jonne hän on päättänyt lähteä jääkiekkoillun perässä sekä lukio-opintoja jatkamaan. Myös perheemme vanhin tyttö on ilmoittanut muuttavansa syksyllä omilleen. Tulevat muutokset saavat minussa aikaan monia tunteita valtavasta ilosta hyvin haikeisiin mietteisiin.

Niin kai ne vuodet vierivät ja tämä syksy näyttäytyy minulle luopumisen syksynä. Perheen koon pienentyminen vapauttaa toki aikaa meille vanhemmille, mikä tuntuu ajatuksena kivalle. Tähän syksyyn olen buukannut itselleni jo uusia harrastuksia, joista varmasti myös kerron jatkossa enemmän.

Toisaalta mieli palailee usein niihin vuosiin, kun kaikki viisi lasta olivat pieniä ja ikään kuin meidän vanhempien ohjailtavissa. Tuohon ajanjaksoon sisältyy äärimmäisen paljon perheemme intensiivistä yhdessäoloa ja tekemistä. Toisaalta kyseinen ajanjakso on ollut myös hyvin kuormittavaa, muun muassa lukuisten harrastusten ja muiden lasten menojen vuoksi. Sitä ajanjaksoa voisin todellakin kutsua ruuhkavuosiksi.

Nyt taitavat varsinaiset ruuhkavuodet osaltamme helpottaa ja matkaseurue pienentyä. Sen sijaan välillä on tuntunut sille, etten pysy kaikkien vanhempien lasten menoissa täysin perässä. Toisaalta ei kai minun enää tarvitsekaan pysyä. Tieto siitä, että kaikilla on asiat hyvin riittää.
Esikoisen muutto omilleen sekä tyttären vaihto-oppilasvuosi ovat opettaneet minulle valtavasti. Ne ovat olleet kasvunpaikkoja, jonka hedelmää tänä syksynä poimin.
Olen luottavainen vanhimpien lastemme suhteen. Mihin ikinä he muuttavatkaan, uskon ja luotan siihen, että he pärjäävät. Uskon elämän kannattelevuuteen ja myös siihen, että tarvittaessa he kääntyvät meidän vanhempien puoleen. Muutoin toivon ja haluankin heidän elävän oman näköistään elämää missä ikinä ovatkaan.
Ja niinhän se on; vuodet ne vierii, välimatkat muuttuvat, mutta yhteys ei katkea.

Ihanaa viikonloppua kaikille.


-Nina



Rakkaudesta sanottu blogia voit seurata myös Instagramissa ja Facebookissa.



LUE MYÖS:





Kommentit

Suositut tekstit